2018 márciusában a LITUS KONFERENCIAKÖZPONT megnyitja kapuit

Képzési központ nyílik a Dunakanyarban

A felújítás alatt lévő ház

Kismaros/Budapest (2018.01.17)

2018 márciusában Litus néven új konferenciaközpont nyílik Kismaroson, Budapesttől 55 km-re északra, közvetlenül a Duna partján. A létesítmény tulajdonosa a Duna Egyesület, a ház üzemeltetésére a Litus Nonprofit Kft-t hozták létre.

„ Litus-szal egy modern, lelki és szerteágazó emberi képzést nyújtó központ jön létre”- mondta Nagy Péter, a Duna Egyesület elnöke. Felnőttek számára előadások, szemináriumok, lelkigyakorlatok, családok és fiatalok számára nemzetközi nyári akadémiák, táborok lesznek a rendezvények fókuszában, melyek tudatosan a keresztény emberkép továbbadására irányulnak.

„A rendezvény programjai mindenki számára nyitva állnak, függetlenül vallási hovatartozástól, életkortól, nemtől vagy foglalkozástól” – hangsúlyozta Nagy Péter.

A kismarosi polgármester, Neubauer Rudolf nagyon örül a konferenciaközpont megnyitásának, amely a környék gazdaságának fontos építőköve lehet és a régiós fejlesztésekhez is hozzájárul.

„Nagyon örülünk a településünkkel való együttműködésnek!”- mondta Neubauer. „ Litus egy olyan hely lesz, ahol az ember kikapcsolódhat és lelkileg feltöltődhet”- egészítette ki Jaics Istvánné, a Litus Nonprofit Kft. egyik ügyvezetője.

Egész éves programnaptára van a háznak, elsősorban magyar vendégekkel, de a környező országokból, Ausztriából, Csehországból, Szlovákiából is érkezni fognak látogatók. „ Szoros kapcsolataink vannak partnerintézményekkel, nagy az igény a közös rendezvényekre” – mondta Jaics Istvánné, aki maga is kismarosi lakos.

A konferenciaközpontban 18 egyágyas szoba található fürdőszobával, valamint kápolna, szemináriumi terem, kiszolgáló helyiségek és kert. A ház korábban egy vállalkozás képzési és bemutatótermeként működött, évekig üresen állt, míg végül 2017 tavaszán megkezdődtek a 2018 februárig tartó átépítési munkák. A projekt finanszírozása egyéni adományokból, hitelből, támogatásokból történt. A háromszintes központot Somogyi Pál építész alakította át a modern kihívásoknak megfelelően.

„Biztos vagyok benne, hogy sokan és sokszor jönnek majd ide, Litusba lelki töltekezésért, keresztény életük elmélyítése céljából, de a család és nevelés kérdéseiben való továbbképzések miatt is”- hangsúlyozta Nagy Péter, a Duna Egyesület elnöke.

A ház - amelyben egy kápolna is található - lelkivezetésével a projekt létrehozói a Katolikus Egyház személyi prelatúráját, a 90 éve alapított Opus Deit bízták meg.

Az Opus Dei (www.opusdei.hu) lelkiségének fő jellemvonása a mindennapi élet keresztény értelmének keresése és elmélyítése. Az egész világon elterjedt szervezet célja lelki képzés nyújtása: az embereket segíteni Istennel való élő és személyes kapcsolat kialakításában.

Magyarországon 1993 óta van jelen az Opus Dei. Budapesten két képzési, illetve kulturális intézménye működik: az Orbánhegyi, (www.orbanhegyikollegium.hu) illetve a Fenyvesliget (www.fliget.hu) kollégiumok.

Erdő Péter bíboros 2006-ban a Belvárosi Szent Anna templom vezetésével az Opus Dei papjait bízta meg.

Weboldal:www.litus.hu

További információk:

Dér Katalin

LITUS Konferencia Központ Nonprofit Kft.

1113 Budapest, Kökörcsin utca 7.

+36 20 463 8835

info@fliget.hu