Új honlap: www.earlychristians.org

Beszélgetés a fülöp-szigeteki Angelo Porciunkulával, a spanyolországi Navarrai Egyetem hallgatójával, aki honlapot hozott létre annak érdekében, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését Jézus Krisztus első követőinek élete iránt.

Angelo Porciuncula Mendaur kollégiumnál

Honnan származik az elképzelés, hogy weboldal készüljön az őskeresztényekről?

Elsősorban azért hoztuk létre a honlapot, mert tudomásunk szerint nem volt még ilyen jellegű portál, bár naponta csaknem 4500 új internetes oldal készül. Fontosnak tartottuk továbbá az első keresztények életét közelebb hozni a ma emberéhez, különösen a fiatalokhoz.

A katolikusok akár úgy is érezhetik, mintha családi fényképalbumot nézegetnének. Úgy készítettük el az oldalt, hogy minden érdeklődő megtudhasson valamit az őskeresztények életéről, és később továbbadhassa azt a barátainak. Szent Josemaría mindig arra biztatta az embereket, hogy az őskeresztények életét utánozzák, akik hétköznapi életük példájával meg tudták változtatni a világot. Ezenkívül szeretnénk Benedek pápa katekéziseire is felhívni a figyelmet, aki a szerdai audienciákat az őskereszténység központi alakjainak szenteli.

Hogyan tartják karban a portált?

A vizsgaidőszakban természetesen sokkal nehezebb időt szakítani rá, de igyekszünk megszervezni a dolgot, és jól beosztani a rendelkezésünkre álló időt. Nagyon sokat köszönhetünk az egyetem néhány oktatójának, így Pedro Rodriguez, Francisco Varo, valamint Juan Chapa professzoroknak, akik kezdettől fogva mindig készek voltak minket szaktudásukkal támogatni. Segítségük nagymértékben megkönnyítette a munkánkat.

Milyen visszajelzések érkeznek a honlappal kapcsolatban?

Az oldal nagy érdeklődést váltott ki: 2 év alatt, amióta működik, 4000-en iratkoztak fel a nyilvántartásunkra. Ezenkívül az egész világból kapunk bátorító, támogató üzeneteket. Nagyon jóleső érzés, hogy a portál révén segíteni tudjuk az embereket abban, hogy nehéz időkben is kitartsanak, és megéljék a hitüket. Ilyenkor sokat segít, ha eszükbe jut az első keresztények példája.

Honlap www.earlychristians.org

Milyen jellegű információkkal szolgál a honlap?

A www.earlychristians.org többek között az őskeresztény közösségek életéről, az üldözésekről, a kereszténység terjedéséről, a vértanúk életéről, az egyházatyákról és a katakombákról ad tájékoztatást. Megtalálhatók továbbá a témához kapcsolódó dokumentumok és videók, de hanganyagok is letölthetők. Feltettük az őskeresztények világáról szóló könyvek, illetve filmek címlistáját, és vannak multimédiás fájlok az első vértanúkról, valamint a kereszténység helyzetéről az első négy évszázadban. Külön fejezetet szenteltünk a Pápa megnyilatkozásainak a témában és más kapcsolódó dokumentumoknak.

Szeretnék több ember érdeklődését is felkelteni, hogy meglátogassák az oldalt?

Természetesen. Minden érdeklődőt biztatok, hogy iratkozzon fel a www.earlychristians.org honlapra és meséljen a barátainak róla. Úgy gondolom, hogy ez vonzó módja lehet annak, hogy közel vigyük Krisztust a barátainkhoz.

    Interjú