Az Opus Dei Oroszország szívében

A Szent Josemaria ünnepén (június 26.) bemutatott szentmise alatt a Prelátus megemlítette, hogy éppen aznap kezdődött az Opus Dei állandósult munkája Oroszországban. Echevarría püspökúr homíliájának következő bekezdései erről szólnak.

Ma különleges öröm tölti el lelkemet, ezt meg szeretném osztani veletek. Éppen ma, Szt. Josemaria ünnepén, kezdődik meg Oroszországban az Opus Dei állandósult apostoli munkája. Ebben az óriási országban, amely a Balti-tengertől a Csendes-óceánig ill. a Fekete-tengertől a Jeges-tengerig terjed. Ez valóra váltja Szt. Josemaria álmait, aki mindig szerette volna, hogy az Opus Dei szellemisége az egész világon elterjedjen, a kelet-európai országokat is beleértve. El sem képzelheted mennyire várta ezt a pillanatot!

Istennek köszönhetően a Prelatúra hívői Kelet-Európa országaiban is dolgoznak, sok más országhoz hasonlóan. Sok évig akadályozta a szabadság hiánya ezen álom beteljesülését. 1955-ban, a bécsi látogatás alkalmával, Szt. Josemaria az Istenanya gondjaira bízta ezt a szándékot, a következő fohásszal hívta segítségül: Sancta Maria, Stella Orientis, filios tuos adiuva! (Szűz Mária, Kelet csillaga, segíts gyermekeidnek!) Soha nem fáradt bele a szándékért folytatott imádkozásba, bár az évek múlásával még az sem adatott meg neki, hogy a válasznak egy kezdeményét megtapasztalhassa.

Photo credit: Juanjoseixas

Később, amikor az erőszak által épített falak kezdtek váratlanul lehullani, szeretett Don Alvaro del Portillonk megkezdte az Opus Dei apostoli munkájának terjesztését ezen országokban. Legelőször is Lengyelországban, aztán Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és a Baltikumban, a legutóbbi pár évben, pedig Szlovéniában és Horvátországban. Ma végül elérkezett a pillanat, hogy az apostoli tevékenység Oroszországban is megkezdődjön. Adjunk hálát Istennek és kérjük segítségét ebben a kezdeti időszakban Miasszonyunk, és Szt. Josemaria közbenjárására.

Elsősorban Istenhez kell fordulnunk, hogy bármilyen apostoli tevékenységben haladni tudjunk. Elő kell teremtenünk az apostoli szolgálathoz szükséges eszközöket; az Opus Dei apostoli tevékenységében az emberek együttműködésére, imájára és anyagi segítségére támaszkodik. Ezen a módon Isten kegyelméből és az emberek nagylelkű együttműködésének köszönhetően egy örökké növekvő evangelizációs munkát végez az egész világon az Egyház szolgálatában.

A teljes homília (spanyolul) elérhető a www.josemariaescriva.info alatt.