Szülők a szülőkért konferencia

2007. május 20-án Budapesten a Festetics palotában Szülők a szülőkért elnevezéssel került sor egy konferenciára Marina és Karel Phlips (Belgium), valamint Markus Schwarz (Ausztria) előadók közreműködésével.

  2007. május 20-án Budapesten a Festetics palotában Szülők a szülőkért elnevezéssel került sor egy konferenciára Marina és Karel Phlips (Belgium), valamint Markus Schwarz (Ausztria) előadók közreműködésével.

 A konferencia ötlete fiatal házaspárok kezdeményezéséből született, akik gyakorló szülőkként tudják, hogy az emberi élet egyik legnagyobb kihívása a szülői hivatás megfelelő megélése. Pusztán ösztöneink alapján gyakran hozunk, hozhatunk rossz döntéseket, amelyeket nem vagy csak nagyon nehezen tudunk korrigálni gyermekeink életében.

A világon 30 éve működik egy szervezet (IFFD – International Federation for Family Development), amely szülők képzésével és ezáltal a családi élet teljesebbé tételével foglalkozik. Egyedülálló módszertana, képzési rendszere van, amelynek lényege, hogy a tanfolyamok a házasság és a gyermeknevelés különböző korszakaira épülnek, igazodva a gyermekek életkori sajátosságaihoz. A tanfolyamok megnevezése is „beszédes” a gyermek életkorának megfelelően, pl. 

Első lépések (0-3 év), 

Első betűk (3-6 év), 

Első döntések (6-12 év), stb.  

A tanfolyamokon házaspárok vesznek részt, akik esettanulmányok elemzése során kis- és nagycsoportos munkával dolgoznak ki javaslatokat, megoldási lehetőségeket a szinte mindannyiuk hétköznapjaiban előforduló helyzetekre. Az esettanulmány módszerének lényege, hogy a kollektív tudás mindig nagyobb az egyének ismereteinek halmazánál.

Magyarországon is szeretnénk elindítani az IFFD által kidolgozott tanfolyamokat, ennek érdekében 5 házaspár közös szervezésében került sor a fent említett eseményre. A rendezvényen húsz házaspár vett részt, s a bemutatkozó előadások után került sor két esettanulmány próbajellegű „feldolgozására”. A résztvevők rövidített és egyszerűsített formában elemeztek 2 esettanulmányt a külföldi moderátorok segítségével. A valós élethelyzeteken alapuló esetek „megoldása” nagyon élénk, oldott és baráti hangulatban zajlott. Annak ellenére, hogy szinte minden jelenlévő gyakorló szülőként vett részt a konferencián - némelyikük esetében 6-7 gyermek növelte az élettapasztalatot - mindenki számára tartogatott a módszer rejtett vagy nyílt ösztönzéseket, ötleteket. 

 A tanfolyamok ősszel folytatódnak, jelenleg az időpontokat egyeztetetjük. További érdeklődőket várunk!